Село живе, коли радіє школа

2017-12-01

/Files/images/image-0-02-05-c61ed0ade8e6c8b76dbdcda9e9fefae84f13a908f99b288e82af5ccdf5e5b2aa-V (1).jpg

Перший день зими став хвилюючою подією для села Сущани. Школа, багата своєю історією та освітянськими звершеннями, поколіннями мудрих педагогів і вдячних за науку випускників, святкувала ювілей.

Мальовничим плакатом з написом “Нам 50 років” зустрічала Сущанська школа своїх учнів: і тих, що навчаються зараз, і тих, яким давно дала путівку в життя, вчителів, які працюють і працювали в різні роки у її стінах.

Радо зустрічала школа гостей та односельчан розкритими дверима. Педагогічний колектив на чолі з директором Бурою Тетяною Петрівною у цей день приймали привітання у честь дня народження школи.

До школи із щирими побажанням також завітали заступник голови Кагарлицької райдержадміністрації Світлана Синюк, начальник відділу освіти Кагарлицької РДА Надія Омельченко, голова профспілки працівників освіти Кагарличчини Валерій Невдобенко, сільський голова Василь Трохименко та представник ПрАТ “Агрофорт”, депутат районної ради Володимир Мартиненко. Вони привітали трудовий колектив, учнів, гостей, всіх, хто колись навчався або працював у Сущанській школі, з цією знаменною датою. Побажали всіляких гараздів, нових досягнень, трудових звершень. А голова Сущанської сільської ради Василь Трохименко виголосив побажання, яке підтримали усі присутні: щоб у селі, а відповідно і у школі, було побільше дітей. Зі свого боку влада у межах своїх повноважень буде забезпечувати розвиток території, а все інше залежить від громади.

Теплими словами вітали рідну школу випускник 1975 р. Володимир Глушко, випускниця 2017 р. Галина Молодід, колишній вчитель школи Ніна Баскевич. А Клавдія Фундамент-Коляда, яка теж колись працювала у школі, присвятила вірш її випускникам.

Виступали з побажаннями також учні школи, колишній директор Ганна Сахно – нині вчитель математики, вчителі. У відповідь директор школи подякувала виступаючим за щирі слова-привітання та розповіла про школу і її досягнення.

Забігаючи наперед, хочу відмітити, що було помітно, з якою любов’ю та повагою вчителі і діти ставляться до рідної школи. Бережуть її, відтворюють історію її становлення, вершать її сьогодення. Своїми досягненнями відвойовують призові місця на конкурсах та спортивних змаганнях, оберігають пам’ять про кожного вчителя, який колись викладав у ній відповідні дисципліни. Про все це розповідається у матеріалах, що знаходяться у шкільній музейній кімнаті. І головне, що не забутий ні один керівник господарства, ні один директор та учитель школи за всю історію її існування, починаючи з того часу, коли 1879 року у селі було відкрито школу грамоти. Всі ці імена були згадані під час концерту, який своїми силами поставили учителі та учні школи.

У концертну програму були включені пісні про школу, вчителів, Україну, рідне село, народні пісні у виконанні ансамблю “Дзвінкі голосочки”. Театральне мистецтво продемонстрували вихованці школи Анастасія Черняхівська та Данііл Онищенко. Танці усім присутнім подарували учні 2 та 4 класів.

Після свята усі пройшли до школи, розглядали стенди, затримуючись біля фотографій, впізнавали, ділились враженнями. Відвідали класи, сіли за парти, згадали друзів, непомітно витираючи сльози та ховаючи їх за посмішками, пригадували шкільні витівки, безпечну молодість, дивувались плинності часу. Адже півстоліття для людини – це океан емоцій, що сповнений перемогами, поразками, успіхами вже власних дітей, внуків, правнуків… Панувала надзвичайно тепла та щира атмосфера. Свято закінчилось, стихли коридори, а школа вже чекає нового дня, щоб знову сповнитись дитячим гомоном і нишком спостерігати за сьогоденням. З ювілеєм тебе, рідна школо! Зі святом усіх нас!

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi