Принципи здорового харчування

2016-10-26

/Files/images/20161026_100648.jpg

Ми живемо не для того, щоб їсти

але ми їмо для того, щоб жити.

Сократ

Ми – те, що ми їмо. У нашій їжі міститься величезна кількість поживних речовин, і всі вони відповідають за певну функцію організму. Від правильного харчування залежить стан здоров’я кожної людини. Якщо обід нам часто заміняє суп з пакету, а почуття голоду тамується сухариками чи хот-догом, не варто дивуватися різноманітним проблемам зі здоров’ям. Найпоширеніший спосіб подбати про свій організм – це харчуватися здоровою їжею і не переїдати. Китайське прислів’я про те, що треба вставати з-за столу трішки голодним, дієтологи вважають золотим правилом здорового харчування. Інша мудрість каже: якщо ви встаєте з-за столу голодним, то ви-ситі, а якщо встаєте ситим – то ви переїли. Відчуття ситості з’являється за двадцять хвилин після потрапляння їжі в організм. Якщо ж без упину закидати в шлунок їжу аж до відчуття того, що нарешті ви наїлися, будьте певні, що ви з’їли забагато і ніякої користі від цього організму не буде, лише зайві кілограми. Сідати за стіл потрібно лише при появі почуття голоду, але не апетиту.

Саме принципам здорового харчування була присвячена лекція, яку прочитала 26 жовтня учням 1 – 9 класів медсестра Сущанського ФАПу Ковальчук Альона Василівна. Так, вона наголосила, що лікарі і вчені встановили: щоб зберегти молодість і продовжити життя, потрібно правильно харчуватися, додавати в свій раціон різні продукти, що містять корисні речовини. Навіть вагу можна знизити, просто підкоригувавши свій щоденний раціон. Правильний підхід до пропаганди раціонального здорового харчування полягає в тому, щоб навчити кожну людину самостійного правильного вибору здорового харчування. Для цього необхідно сформулювати правила, яких потрібно дотримуватися при виборі здорової комбінації, яка і складає здорове харчування.

Загальні рекомендації та заклики:

1. Вживайте різноманітну їжу з усіх груп продуктів кожен день.

2. Пам’ятайте! Немає їжі абсолютно “хорошої” чи зовсім “поганої”. Балансуйте вживання страв і продуктів з різних груп.

3. Підтримуйте здорову вагу тіла, змінюючи кількість споживаної їжі і фізичну активність.

4. Їжте їжу невеликими порціями.

5. Їжте регулярно без великих перерв.

6. Не відмовляйтеся відразу від небажаних для вас видів їжі, зменшуйте її кількість. Змінюйте своє харчування поступово. Вживайте більше продуктів, багатих клітковиною (овочі, фрукти, хліб та інші зернові продукти, крупи).

7. Обмежуйте споживання жиру. Вибирайте продукти з низьким вмістом жиру. Намагайтеся готувати продукти без жиру або з мінімально можливим його додаванням.

8. Обмежуйте споживання чистого цукру.

9. Обмежуйте споживання кухонної солі.

10. Уникайте вживання алкоголю.

Сподіваємося, що після лекції учні усвідомили, що харчування – це один із основних елементів здорового життя.

Ми впевнені, що лекція про харчування – це найкорисніший вклад у своє здоров’я.

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi